Menu

Fetița din Floare, un volum de Petre Crăciun

Fetița din Floare, un volum de Petre Crăciun

Editura: ZORIO, povesti si povestiri pentru copii. Ilustratii de Anca Smărăndache. Număr de pagini: 60

 

Fetița din Floare” ne oferă o poveste sensibilă și inedită despre călătoria inițiatică a unei fetițe (născută într-un trandafir regal) în lumea exterioară, unde se întâlnește cu șapte personaje simbolice:

Îndrăgostitul, Cercetătorul, Negustorul de Flori, Alpinistul, Copilul Răsfățat, Bătrâna care daruiește flori și Ascetul. Personajele povestirii sunt: Fetița din Floare, zeița Iris, Marele Curcubeu (soțul zeiței) și Micul Curcubeu, fiul celor doi. Călătoria o ajută pe Rose, personajul principal, să descopere diferite tipologii umane, să înțeleagă și mai bine minunata lume

a florilor, legănată de armonie și de o muzică sacră, dar și lumea exterioară, raportată la flori. Concluzia este cea conturată în urma discuției cu Ascetul: Dumnezeu comunică cel mai bine prin copii, prin flori și prin păsări, dar nu prin toate, ci prin cele care zboară cel mai aproape de Călcâiul Domnului.

 

Radu Aldulescu: ”Pe vremea când aveam 12-13 ani, am citit maeștri ai genului de literatura pentru copii, H. Ch. Andersen, Frații Grimm, Antoine de Saint-Exupéry. Iar acum, după zeci de ani, am picat în această ”conspirație” a Fetiței din Floare. Lecția pe care am învățat-o la acei maeștri ai genului se verifică în Fetița din Floare și anume că literatura pentru copii se ghidează și se călăuzește după același canon valoric ca orice literatură. Ce se întîmplă în volumul acesta este cel mai bine să citiți voi și să aflați. Fetița din Floare este un fel de Degețica. O Degețica autohtonă și cumva contomporană. Ea s-a născut dintr-un trandafir... extraordinară chestia asta, ideea aceasta. Deși au mai folosit-o și alții, modul în care este pusă aici în pagină pur și simplu m-a fascinat, m-a uimit. Fetița din Floare întreprinde o călătorie inițiatică. În timpul acestei călătorii întâlnește tot felul de personaje, care mai de care mai fascinante și mai uimitoare, ilustrate foarte bine în carte. Această călătorie îi dă prilejul să afle lucruri importante despre viață, despre iubire, despre puritate, despre inocență. Vă îndemn să învățați despre viață, despre iubire și puritate citind această carte.”

 

Victor Gh Stan: ”Petre Crăciun a făcut trandafirul să cânte. Câți dintre noi reușesc să facă o floare să cânte? Eu știu că florile ne încântă... Este o mare reușită a unui scriitor de basme, de povești. Este o legătură foarte frumoasă, de lumină, între Zeița Iris, cea care descoperă bolta cerească și Mare Curcubeu. Un scriitor care scrie literatură pentru copii trebuie să îi privească pe copii în ochi pentru a vedea dacă în ochii copiilor este bucurie sau tristețe.”

înapoi la partea de sus