Menu

Copilăria - cheia armoniei

Copilăria - cheia armoniei

De la Satu Mare mi-a fost expediată o carte pentru mintea şi sufletul copiilor. Autorul ei, un om care timp de 45 de ani stat vertical în faţa elevilor (ca dascăl) pentru a-i introduce în tainele încărcate cu frumuseţea şcolii: Maria Bonea (n. 1941) - Copilăria- cheia armoniei -.

Cu Răsunet de baladă, doamna Maria Bonea debutează editorial în anul 1997, iar trei ani mai târziu reeditează acest volum.

După această apariţie editorială, poeziile doamnei Maria Bonea sunt scoase înspre lectura copiilor,

prin volumele: Ecouri peste arc de imp (2006); Universul copilului-minune (2007); Copilăria sunet sublim (2008); Ca un copil inspir parfumul din grădină (2013).

Ca şi celelalte volume şi Copilăria-cheia armoniei, Editura Risoprint, Cluj-Nopaca, 2014, este volumul în ediţie bilingvă (română şi engleză), însoţit de CD, şi prefaţat de Lucian Gruia.

Traducerea în limba engleză fiind făcută de prof. Cosmin Balog.

Volumul este dedicat familiei şi se deschide cu motto-ul: ,,Când nu mai suntem copii, am murit”, sub semnătura marelui și universalului nostru sculptor Constantin Brâncuşi.

Adunat cu multă migală şi pricepere, volumul Copilăria - cheia armoniei este corolat cu vorbe de înţelepciune ale marilor creatori ai lumii, fie ei din domeniul filozofiei, literaturii, artelor plastice, toate în strânsă legătură cu tematicile pe care le realizează autoarea, cum ar fi: patriotismul pentru care luptă a-l sădi în inima tinerilor care trebuie să înţeleagă că iubirea de ţară echivalează cu iubirea casei în care au crescut; iubirea faţă de natură şi mediul înconjurător, respectul faţă de noi înşine etc.

Poeziile sunt structurate din versuri puţine în esenţă perceptibilă pentru cei care doresc a-i reţine mesajul.

În toată creaţia sa, autoarea îşi vede copilăria ca pe o comoară pe care o poartă cu ,,mare zel” prin toată existenţa ,,pregătind pârtia pentru drumeţi”.

Între ghioceii deschişi în vestirea Primăverii şi ghioceii de la tâmpla existenţei umane, autoarea face o comparaţie subtilă şi plastică încât îmi permit a reliefa pentru dragii noştri lectori: ,,Culegem ghiocei,desigur,/Că tu eşti Primăvara mea,/Când mă găsesc iar singur./Să fim atenţi, să nu strivim bobocii/Abia ieşiţi din faşă,/Cu mâna ta să-i adunăm,/Cu mâna ta gingaşă.//Eu ţi-i păstrez la întâmplarea mea,/Tu să-i aduni, copile,/Buchetul nostru-ţi va trezi/O caldă amintire”. (Bunicule, culegem ghiocei?, pag.114).

Din coroana acestui arbore trainic - prezentul volum -, poeta Maria Bonea ne oferă o frunză din care doinirea pătrunde prin ,,stele de rouă” în sfera de lumină a lecturii, pentru care-i mulţumim că ne-a purtat liric ,,sub bolta de azur/sub cerul românesc”.

Victor Gh. Stan

înapoi la partea de sus