Menu

Lecţie de literatură la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”

Lecţie de literatură la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”

Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Câmpina a fost joi, 4 decembrie, gazda unui eveniment deosebit, anume întâlnirea elevilor și a cadrelor didactice ale școlii cu un grup de patru scriitori, toți membri ai Uniunii Scriitorilor din România: domnii Victor Gh. Stan și Niculaie Tache sosiți din București și domnii Emanoil Toma și Serghie Bucur din zona noastră, cu specificarea cum că cei doi oaspeți

din București reprezintă „Filiala de Literatură pentru copii și tineret”  a USR. Tocmai aceasta doreau copiii să cunoască: autori în carne și oase care scriu pentru ca ei să răsfoiască cu drag o carte, să citească, să se informeze și să se delecteze. A fost o invitație la lectură, transmisă cu tact, dar și un îndemn clar adresat ca micii școlari de gimnaziu să devină ei înșiși creatori de frumos. 

Intâlnirea a fost într-adevăr instructivă și emoționantă, mai ales că și reprezentantul din partea administrației locale, publicistul Florin Frățilă, preşedintele Comisiei de cultură din Consiliul Local, a adresat elevilor în final îndemnuri foarte utile. Elevii și-au primit cu drag oaspeții și timp de două ore și jumătate s-a citit, s-au citit snoave, fabule, poeme, eseuri, descrieri, compoziții diverse, pline de savoare, într-un dialog literar convingător. Scriitorul Victor Gh. Stan a prezentat din creația proprie, apoi a dat cuvântul colegului domniei sale, care i-a delectat pe copii cu versuri amuzante, la care s-a aplaudat copios. Scriitorii din București au adus două reviste literare adresate tinerilor și care promovează valorile autentice ale neamului și promovează tinere vlăstare: revista „Clipe albastre” și revista intitulată „Destine”, pe care le-au dăruit cu generozitate elevilor.
Impresiile care s-au derulat la final au lăsat să se înțeleagă faptul că la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Câmpina cadrele didactice nu numai că își fac cu prisosință datoria, îndrumându-i pe micii cititori la lectură și instruire permanentă, dar intenționează să stimuleze în elevi și elanul creativ, dorința de a scrie ei înșiși literatură. Elevii au citit cu emoție producțiile proprii și au fost felicitați „colegial”. Întotdeauna primii pași sunt mai firavi, însă încurajările celor prezenți la această întâlnire literară le-au insuflat curaj. Scriitorul Victor Gh. Stan afirma:„ Nu-s frânte aripile celui care-și continuă zborul!”
O întâlnire de suflet, minte și literatură, o întrunire reușită, ce merită toate felicitările. S-a demonstrat cum vlăstarele tinere cresc mai frumos, sprijinite astfel de trunchiuri puternice, trunchiurile de lumină ale scriitorilor neamului românesc...
D. MARINACHE
înapoi la partea de sus